+90 5327907488

info@brandinsaat.com

ÇALIŞMA SAATLERİ   09:00 - 18:00

Drenaj
Anasayfa Drenaj

                      

 

 

DRENAJ NEDİR

 

Binanın dışından zemine sızan suların veya yeraltı sularının bina ve altyapı elemanlarına zarar vermeden uzaklaştırılması için yapılan kanallardır. Drenaj tanzim edilişine göre iç drenaj ve dış drenaj olmak üzere iki şekilde yapılır.

 

DIŞ DRENAJ NEDİR

 

Binanın alt yapı elemanlarına zarar verebilecek yer altı ve sızan suları binanın dışında ve çevresinde toplayarak uzaklaştırmak için yapılır. Bu tür drenaj binayı çevrelediğinden,buna çevre drenajı da denir.

 

DIŞ DRENAJ NASIL YAPILIR

 

Drenaj çukuru bina temelinden 50-100 cm uzaklıkta, 30-50 cm daha derinde yapılır. Şevli olarak açılan drenaj çukurunun tabanına %0,5 – 0,2 meyili ile en az 20 cm drenaj boruları döşenir. Borular döşenirken ek yerlerin alt yarısı çimento harcı ile kapatılır ve üst yarısında 2-4 cm aralık bırakılır. Bina köşesinde döndürülürken rögar yapılabilir ya da borular birleştirilerek devam ettirilir.

 

 

Rögarlar, genellikle kare kesitinde ve bir kenarı 50-60 cm alınır. Derinliği rögara bağlanan drenaj borusundan normal 25-30 cm daha aşağıda olacak şekilde tanzim edilir. Rögardan suyun rahatlıkla çıkabilmesi için çıkış borusu, giriş borusundan 2-3 cm daha aşağıda konulur. Rögar taban ve duvarları suyu sızdırmayacak şekilde kagir malzeme ile yapılır. Drenaj boruları bina çevresinde döndürüldükten sonra bir köşede toplanır ve kanalizasyona veya binadan uzaktaki bir çukurlara bağlanır.

 

 

Döşenen boruların yüksekliğinin yarısına kadar olan kısım nemli kil ile meyilli olarak doldurulur ve sıkıştırılır. Şevli olarak açılan drenaj çukurunda altta büyükçe ve yukarı doğru küçük taşlarla doldurularak drenaj emme kısmı zemin yüzeyinden 40-50 cm altına kadar yapılır. Taş dolgu üzerine çakıl serildikten sonra temiz toprak konulur ve düzeltilir.

 

İÇ DRENAJ NEDİR

Dış drenaj yapma imkanı bulunmayan durumlarda bodrum katında yapılan drenaj şeklidir. Genellikle konutların merkezi yerinde bodrum döşemesi en az  2 m derinlikte ve 50×50 cm boyunda bir kuyu şeklinde yapılmaktadır.

 

Kuyu harçsız moloz taş duvar olarak örülmekte ve üzeri sac ya da beton bir kapakla kapatılmaktadır. Kuyu üzerine, otomatik olarak çalışan bir su motoru yerleştirilmektedir. Bir ucu suyun döküleceği yere bağlanan ve su motoruyla da bağlantılanan bir su borusunun diğer ucu da kuyuya indirilmekte ancak boru, kuyu tabanından 15-20 cm yukarıda bırakılmakta ve ucuna da bir süzgeç takılmaktadır.

 

Zeminden sızan su bodrumun taban seviyesinden 40-50 cm aşağıya kadar yükseldiğinde su pompası çalışmakta ve suyun dışarı atılması sağlamaktadır.

 

 

İÇ DRENAJ NASIL YAPILIR

 

Genellikle binanın merdiven yuvası, asansör ya da tesisat bacası olarak bırakılan kanal en alt bodrum döşemesinden en az 2 metre derinliğe indirilerek drenaj pompa odası yapılır. Bodrum taban seviyesinde 30-50 cm aşağıdaki bir noktaya yeraltı suyu yüksekliğinde otomatik olarak çalışacak pompa yerleştirilir. Yeraltı suyu kuyuda belirtilen seviyeye kadar yükseldiğinde  motor otomatik olarak çalışır, suyu yukarı basarak kanalizasyona akıtılması sağlanır.

 

Sektörünün lideri Brand İnşaat Isı yalıtım uygulama ve hizmetleri dışında sunduğu bir çok hizmet ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 

 

Müşterilerimize özel çözümler geliştirerek sektöre değer katıyoruz. 

 

Tecrübemiz ve yenilikçi yapımız ile Türkiye' deki trendleri bire bir takip ediyoruz. 

 

Keşif Formumuzu doldurarak veya 0 (212) 694 40 95  - 90 (532) 790 74 88 numaralı telefonlardan bizlere uşabilirsiniz. 

 

Müşteri temsilcilerimiz sizinle derhal iletişim kurarak, keşif randevu işlemlerinizi tamamlayacaktır. 

Bizi Arayın +90 5327907488

Bizi Arayın +90 5327907488

Gökevler Mah. 2312.Sok C Blok No 16C/96 GINZA CORNER Esenyurt İstanbul
+90 2126944095

Brand İnşaat

Tüm hakları Brand İnşaat San.Tic.Ltd.Şti aittir. 2019

E-BÜLTEN ABONELİĞİ